Ik kan nog steeds heerlijk eten. De eerste dagen ben ik meteen gaan bakken. Kaascrackers met zaden, notenbroodjes, oopsies en chocolade-ontbijtkoekjes. Ook kant-en-klare hapjes zoals pepers met roomkaas, worst, kaasblokjes, olijven zijn in dit dieet prima tussendoortjes. Het valt alleen allemaal wel erg zwaar.
Ik mis mijn yoghurt met havermout en het fruit dat ik normaal de hele dag door eet.
Op vitamine D na lukte het me de week voor starten met een koolhydraatarm dieet om aan alle voedingsstoffen te komen.
De eerste koolhydraatarme dagen krijg ik gemiddeld te weinig vitamine B1, B6, D binnen en is mijn vitamine C- en ijzerinname soms aan de lage kant.
Vitamine B1, B6 en ijzer is vooral te danken aan het weglaten van volkoren graanproducten. Omdat ik regelmatig vlees uit mijn maaltijden weg laat, lukt het niet om het ijzertekort aan te vullen. Vitamine D komt vooral omdat ik geen/weinig vis eet en ik veel olie gebruik en geen halvarine/margarine.
Mijn fruit mis ik echt en het zorgt er dus ook voor dat ik weinig vitamine C binnen krijg.
De hoeveelheid vezels is voldoende, maar met 30 gram aan de ondergrens. Normaal kom ik makkelijk aan 40 gram.
Naast de tekorten viel het me op dat ik de eerste dagen veel te veel zout binnen kreeg doordat ik meer worst, kaas en olijven ging eten.
Het is op één dag na gelukt om 30-50 gram koolhydraten te gebruiken. Die ene dag ging ik uit eten en heb ik besloten deze maaltijd sushi te eten. Het voordeel van deze dag is dat mijn voeding wel volwaardig was (op de hoeveelheid zout na ;)).
Voor de komende week heb ik besloten:
– Minimaal 3x vis te gebruiken;
– Minimaal 3 maaltijden of tussendoormomenten met groente/rauwkost te gebruiken;
– Meer verse kazen en onbewerkte vleessoorten om minder zout binnen te krijgen;
– Dagelijks een halve portie fruit (1 mandarijn, halve sinaasappel, 1 kiwi) te gebruiken.
We gaan er weer tegenaan!
Janine