Meer dan afvallen en dieet
Bel ons: 0299-606143

Kerstmenu

Kerstmenuchristmas-dinner

Zoals jullie zien zitten we niet stil met de voorbereidingen voor de feestdagen. Lekker eten is nu eenmaal belangrijk!

Het leek ons leuk onze gerechten voor de kerstdagen met jullie te delen. De hoeveelheden in de recepten zijn voor ca. 6 personen (mits beide groentegerechten geserveerd worden).

 

Voorgerecht: Venkelsoep met Hollandse garnalen
Voorbereiding: 10 minuten, bereiding: 35 minuten, afwerking: 5 minuten.

Ingrediënten
5 kleine of 3 grote venkelknollen (ongeveer 600 gram overhouden na schoonmaken)
3 teentjes knoflook
1 ui
Olijfolie
Mespuntje cayennepeper (voorzichtig, van teveel wordt de soep al snel pittig)
1 theelepel venkelzaad
1 theelepel anijspoeder
1,5 liter vis- of groentebouillon
250ml slagroom
Peper en zout
200 gram (grijze) Hollandse garnalen
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
Extra: Staafmixer of keukenmachine

Bereidingswijze
Halveer de venkelknollen, verwijder de steenstukken en harde kern. Bewaar het venkelgroen. Snijd een halve venkelknol in hele fijne plakjes en houd deze apart voor de afwerking. Snijd de rest van de venkel in stukjes. Pel en snipper de ui en knoflook.

Verwarm een scheutje olie in een diepe pan. Bak hierin de ui ongeveer 4 minuten zonder dat deze bruin wordt. Voeg de knoflook en venkelstukjes toe. Bak ze een paar minuten mee. Voeg de cayennepeper, venkelzaad en anijspoeder toe. Schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat alles in 25-30 minuten gaar koken.
Pureer de venkelsoep goed met de staafmixer of keukenmachine. Zorg dat alle stukjes zijn fijngemalen. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en evt. zout.
Als u de soep te dik vindt kunt u nog wat bouillon toevoegen. Zorg dat de garnalen op kamertemperatuur zijn. Verdeel de soep over 6 borden of kommen. Strooi de garnalen, rauwe reepjes venkel, venkelgroen en Parmezaanse kaas over de soep.

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Lucas Rive uit De DEEN.

 

Hoofdgerecht: Gepekelde kip, spruitjes met spek en geroosterde wortels

Gepekelde kip met salie en knoflook
Voorbereiding: 20 minuten (waarvan 15 minuten wachten), bereiding: 20 minuten

Ingrediënten
1 liter koud water
85 gram tafelzout
8 takjes salie
4 tenen knoflook, gekneusd
4 kippenborstfilet
30 gram ongezouten boter
1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze
Doe water en zout in een diepe schaal en roer tot het zout is opgelost. Voeg salie, knoflook en kip toe en laat 15 minuten staan.

Neem de kip, salie en knoflook uit de schaal en dep alles droog met keukenpapier. Verwarm de boter en olie in een braadpan op laag vuur. Voeg de kip toe en bak ze 5 minuten. Voeg salie en knoflook toe en bak nog 5 minuten om en om tot de kip goudbruin is. Draai het vuur laag en doe een deksel op de pan. Bak nog 4 minuten, neem de pan van het vuur met de deksel er nog op en laat even rusten (ongeveer 2 minuten). Opdienen met salie, knoflook en braadvocht als jus.

Dit recept komt uit het boek ‘The new easy’ van Donna Hay. Een prachtig kookboek!

 

Gewokte spruiten met spekjes
Voorbereiding: 5 minuten, bereiding: 15 minuten.

Ingrediënten
500 gram geschoonde spruitjes
Bakje (125 gram) spekreepjes
1 sjalotje, gesnipperd

Bereidingswijze
Kook de spruiten 8 minuten. Zet ondertussen een wok of hapjespan met antiaanbaklaag op een laag vuur en doe de spekreepjes in de pan. Laat het vet uit de spekreepjes smelten en zet het vuur wat hoger . Bak de spekjes tot het vet er uit komt. Voeg het sjalotje toe, fruit deze 2 minuten. Voeg de spruiten toe en bak deze nog 2 minuten mee.

 

Geroosterde wortels
Voorbereiding 15 minuten, bereiding: 25 minuten in de oven

Ingrediënten
2 bossen bospenen of gekleurde wortelmix (600 gram)
Bakje (15 gram) tijm
6 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd het loof van de wortels. Je kunt er een stukje groen aan laten zitten, zodat het er feestelijker uit ziet (zorg dan wel dat het zand er goed uit gewassen is).
Schil de wortels met een dunschiller. Om er voor te zorgen dat alle wortels ongeveer dezelfde dikte hebben kun je dikke wortels halveren.

Verdeel de wortels over een bakpapier beklede bakplaat en sprenkel de olijfolie er over.
Rooster de wortels in 25 minuten gaar.

Om de hoofdmaaltijd compleet te maken kan er nog een gerecht met aardappel, pasta, rijst, peulvruchten of brood bij gereserveerd worden. Weet jij nog een leuk recept om dit menu compleet te maken? Laat het ons weten! 

 

Nagerecht: Gekaramelliseerde appeltjes

Om het zo gezond mogelijk te houden kunnen we het dessert waarschijnlijk het beste beperken tot een fruitsalade of schaaltje yoghurt, maar iets feestelijker mag het wel zijn toch?!

Voorbereiding: 10 minuten, bereiding: 10 minuten

Ingrediënten
6 appels, geschild en in blokjes
50 gram ongezouten roomboter
75 gram suiker
1 theelepel kaneel
Sap van een halve citroen

Bereidingswijze
Om alles in één keer te bereiden is een grote hapjespan nodig. Heb je deze niet, dan is het beter het in twee of drie porties klaar te maken (deel de ingrediënten in dit geval door 2 of 3).

Begin met het verwarmen van de pan op middelhoog vuur. Smelt de boter in de pan. Voeg alle overige ingrediënten toe en laat 5 minuten bakken. Blijf tussendoor roeren. Merk je dat de suiker te snel gaat karamelliseren (erg snel donker wordt), voeg dan een klein scheutje water toe.

Haal de appel uit de pan en serveer met een bolletje ijs (bijvoorbeeld pecannotenijs of vanille roomijs). Een beetje Griekse yoghurt zal ook heerlijk smaken.

Fijne smakelijke kerst!

Laat een reactie achter

Contact

Oasestraat 75
1448NR Purmerend
Telefoon: 0653191051
Website: http://dietistenpraktijkwaterland.nl
E-mail: info@dietistenpraktijkwaterland.nl