We gaan de uitdaging aan, 2 weken op een koolhydraatarm dieet.. Als ik eerlijk ben zag ik er best een beetje tegenop. Ik ben niet zo’n vlees- en viseter dus ik was erg benieuwd of een koolhydraatarm dieet voor mij te doen zou zijn. Ook een hartig ontbijt leek me geen fijn vooruitzicht. Ik ben nogal gehecht aan mijn ontbijt van yoghurt met muesli of havermout en ook van een stuk fruit kan ik erg genieten.
Mijn eerste week was meteen een drukke week met lunches en etentjes buiten de deur. Het viel me helemaal niet zwaar om tijdens deze etentjes te letten op mijn koolhydraatinname. Ik bestelde een belegd broodje zonder het brood, bloemkoolsoep met zalm, carpaccio, geitenkaassalade en at een bloemkool frittata in een leuk lunchtentje in Amsterdam.
Het ontbijt is na 1 week koolhydraatarm eten nog steeds wennen voor mij. Als ik mijn dochtertjes aan tafel zie zitten met een schaaltje Brinta, havermout met banaan of yoghurt met muesli heb ik het toch even zwaar met mijn kaascracker, lijnzaadcracker of omelet met groente. De lunch en het diner zijn heel goed te doen. Wanneer we een gerecht met rijst eten neem ik bloemkoolrijst en wanneer we pasta eten gebruik ik courgettepasta. Ik merk dat ik nog meer groente eet dan normaal, ook omdat ik hier nu al tijdens het ontbijt mee begin, een salade neem als lunch en vaak maak ik tijdens de avondmaaltijd 2 soorten groenten klaar. Wel moet ik wennen aan het zoutere eten, daardoor heb ik duidelijk meer dorst de eerste dagen.
Ik was ontzettend benieuwd of mijn koolhydraatarme voedingspatroon wel voldoende voedingsstoffen zou bevatten. Mijn vezelinname is oké maar zeker niet zo hoog als het normaalgesproken was. Mijn zoutinname is met gemiddeld 8 gram echt te hoog en daarnaast krijg ik te weinig kalium, ijzer, jodium en vitamine B1 binnen.
Daarom heb ik voor de komende week besloten:
- Te genieten van een lekkere spinaziesalade, extra tomaat en andijvie voor een goede kaliuminname;
- 2 x per week een stukje vlees te eten tijdens de avondmaaltijd om mijn ijzer en vitamine B1 inname te verhogen;
- Net zoals Janine meer verse kazen en onbewerkte vleessoorten te eten om minder zout binnen te krijgen;
- Te experimenteren met koolhydraatarme ideeën en recepten voor het ontbijt;
- Gejodeerd keuken- en tafelzout te gebruiken.
Op naar de tweede week!