Meer dan afvallen en dieet
Bel ons: 0299-606143

FODMAP Dieet bij Prikkelbaar darm syndroom (PDS)

FODMAPOpgeblazen gevoel, winderigheid, wisselende ontlasting, buikkrampen. Het zijn allemaal vervelende klachten die iedere persoon met prikkelbaar darm syndroom onmiddellijk zal herkennen.

Een gezond voedingspatroon met voldoende vezels en vocht kan veel klachten verhelpen. Er zijn ook mensen waarbij dit niet voldoende is.

In 1999 is er in Australië een nieuw dieet ontstaan, het FODMAP dieet. Vanwege het succes van dit dieet bij eerder genoemde darmklachten, is het in 2014 ook naar Nederland gekomen. Onlangs hebben de diëtisten van Diëtistenpraktijk Waterland een bijscholing gevolgd om dit dieet ook bij onze cliënten in te kunnen zetten.

Het is geen modedieet om af te vallen, maar een wetenschappelijk onderbouwd dieet voor de behandeling van klachten bij het prikkelbaar darm syndroom. 75% van de PDS-patiënten merkt een duidelijke klachtenvermindering bij het volgen van het FODMAP dieet.

Wat houdt het dieet in?
Allereerst is het belangrijk dat door een (huis)arts is vastgesteld dat u prikkelbaar darm syndroom heeft en de klachten niet komen van andere darminfecties of bijvoorbeeld een glutenintolerantie.

FODMAP is een afkorting voor verschillende soorten koolhydraten. Dit zijn de fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Deze koolhydraten worden in de darmen niet goed verteerd en opgenomen en kunnen daardoor bij mensen met prikkelbaar darmsyndroom voor problemen zorgen.

Het doel van het FODMAP dieet is om erachter te komen welke soorten koolhydraten (bij een bepaalde hoeveelheid) klachten geven en welke niet. In de praktijk komt dit er op neer dat we 4-6 weken al deze verschillende soorten koolhydraten uit de voeding weglaten.

‘Voor het eerst sinds jaren ben ik dagen achter elkaar klachtenvrij geweest. Het is erg prettig om een keer geen ‘zwangere’ buik te hebben. Door FODMAP arm te eten leer je bewust te worden welke producten klachten (kunnen) veroorzaken.’

Wanneer er geen klachten meer zijn, zullen we voorzichtig één voor één de verschillende FODMAP’s weer introduceren in de voeding. Als op dat moment de klachten weer opspelen, weten we dat die groep koolhydraten bij u voor klachten zorgt. Het kan ook zijn dat we erachter komen dat u een kleine portie kunt eten zonder klachten te krijgen, maar niet meerdere porties per dag.

Als u graag van uw PDS-klachten af wilt, bent u bij Dietistenpraktijk Waterland aan het goede adres. Wij helpen u er graag bij. Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken. 

 

Meer informatie is te vinden op fodmap-dieet.nl.

Aanmelden voor nieuwsbrief


Contact

Beemsterburgwal 18
1441KB Purmerend
Telefoon: 0299-606143
Website: http://dietistenpraktijkwaterland.nl
E-mail: info@dietistenpraktijkwaterland.nl